5 spôsobov ako si z medu pripraviť zdravý domáci nálev

5 spôsobov ako si z medu pripraviť zdravý domáci nálev

10. november 2019

Med disponuje naozaj širokým spektrom vlastností, ktoré majú nesmierny prospech pre naše zdravie. Napomáha nie len v boji proti kašľu tým, že uľahčuje vykašliavanie, a prehladnutiu, ale má aj antibakteriálne účinky, či pôsobí ako zvlhčovač. Chuť medu je sama o sebe veľmi príjemná, avšak s akými ďalšími ingredienciami ho prepojiť a aký postup zvoliť, aby potešenie z neho bolo ešte chutnejšie a účinnejšie? 

1) Nakladaný med + citrón

Tá najuniverzálnejšia kombinácia. Do kastrólika vlejte hrnček medu, pridajte 1 polievkovú lyžicu nastrúhanej citrónovej kôry a 2 prúžky citróna. Zohrievajte pri NÍZKEJ teplote za stáleho pomalého miešania cca 10 minút. Následne nechajte zmes voľne “sadnúť” 1-2 hodiny, ale kľudne aj niekoľko dní – čim dlhšie, tým lepšie bude prepojenie. Potom prelejte do nádobky a pevne uzavrite. 

Výborný do čaju pri kašli a prechladnutí

 

2) Nakladaný med + škorica

Ak máte radi vôňu a chuť škorice, toto nemôžete vynechať. Budete potrebovať cca 4-6 tyčiniek škorice (pokiaľ si nie ste istí, stačia 4, ak ste blázon do škorice tak kľudne použite všetkých 6 tyčiniek). Postup ďalej je úplne rovnaký ako pri mede s citrónom.

Super do čaju, alebo len tak z lyžičky keď príde chuť na sladké :) škorica je plná antioxidantov, pomáha uvoľniť dutiny, zahrieva telo a navyše pôsobí pri znižovaní hladiny cholesterolu!

 

3) Nakladaný med + zázvor

Táto kombinácia je veľmi chutná ale aj mimoriadne zdravá. K základu z medu budete potrebovať 1 PL najemno nakrájaného koreňa zázvoru (niekto dáva aj na tenko nakrájané kolieska). Ďalší postup zhodný s postupom pri mede s citrónom. 

Výborný nálev na ukludnenie žalúdka ale aj pri chrípke a prechladnutí!

 

4) Nakladaný med + klinčeky

K základu z medu budete potrebovať 5-10 celých klinčekov. Postup rovnaký ako pri mede s citrónom. Pred konzumáciou odporúčame v tomto prípade klinčeky radšej precediť. 

Vhodný pri chrípke, angíne ale aj bolesti zubov.

 

5) Nakladaný med + jablčný ocot

K základu z medu budete potrebovať cca 2 PL jablčného octu. Postup rovnaký ako pri mede s citrónom, len odležanie môže byť kratšie, stačí aj 1 hodina. Je to fantasticky zdravé! Chutí zamiešané v čaji alebo ráno rozpustené v pohári citrónovej vody.

Výborne bojuje s prekyslením tela, s boľavým žalúdkom, aj s angínou.

 

Ako dlho medové nálevy vydržia?

V pevne uzavretej nádobke, na suchom a tmavom mieste, cca 6 mesiacov.

 

 

Zdroj: naša sesterská www.zelenejablko.sk

Foto: Shutterstock

Mohlo by Vás zaujímať